Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Welkom , login of registreer
   
Header

Informatie bij de planten

Elke plant in de webwinkel is voorzien van een duidelijke omschrijving. U ziet in één oogopslag alle kenmerken en eigenschappen. Hieronder leest u een toelichting op de informatie bij elke plant.

Botanische naam: De unieke naam van de plant. Wij proberen zoveel mogelijk de meest actuele naam aan te houden, maar de naamgeving van sommige planten is behoorlijk in beweging. Aan de linkerkant van het scherm, iets naar onderen, ziet u een categorie met alle planten onder hun botanische naam. M.b.v. het zoekveld rechtsboven kunt u eventueel planten vinden onder alternatieve namen.
 
Nederlandse naam: Gemakkelijk om te gebruiken, maar helaas niet eenduidig en soms ook streekgebonden. U vindt bij de beschrijving regelmatig meerdere Nederlandse namen, omdat wij proberen van elke plant alle Nederlandse namen op te nemen die we tegenkomen. Kent u bepaalde planten onder nog andere namen, dan horen wij dat graag even. Dat wordt dan verwerkt in de webwinkel.
Aan de linkerkant van het scherm, iets naar onderen, ziet u een categorie met Nederlandse namen.

Kleur: Moeilijk om goed te beschrijven. Kleur is sterk afhankelijk van persoonlijke interpretatie. Waar ligt bijvoorbeeld precies het verschil tussen paars, lila en violet? De kleur van een bloem kan ook beïnvloed worden door grondsoort, tijdstip, lichtinval en vochtigheid. De foto's die bij een bepaalde plant staan kunnen om die reden onderling iets verschillen qua kleur.
 
Bloeiperiode: Hier staat aangegeven in welke maanden de plant gewoonlijk bloeit. De weersomstandigheden kunnen echter voor een verschuiving zorgen. De planten bloeien in de aangegeven periode niet steeds even sterk, maar in deze periode geniet u zeker van de hoofdbloei van de plant. Niet alle planten bloeien in het jaar van aanschaf of ze bloeien op een ander moment van het jaar. Dat hangt o.a. af van de soort, het tijdstip waarop de plant is vermeerderd, de standplaats en het weer. 
 
Hoogte volgroeid: De hoogte die genoemd wordt is de gemiddelde hoogte van de volwassen plant onder normale omstandigheden. Als regel is de hoogte tijdens de bloei genomen. Afhankelijk van de situatie in uw tuin kan de hoogte iets anders uitvallen.
De hoogte bij aflevering is afhankelijk van soort en moment. Soms zijn planten nog klein, maar ook worden op de kwekerij veel planten tijdens hun groei teruggesnoeid. Dat zorgt er voor dat er een goed wortelgestel komt met meer scheuten. Soms is het helaas ook nodig om planten terug te snoeien omdat ze anders niet in de doos passen.
 
Lichtbehoefte
: De genoemde lichtbehoefte geeft aan onder welke omstandigheden de plant zich goed thuis voelt. Heeft de standplaats in uw tuin net iets meer of minder licht, dan doet de plant het vaak nog prima, alleen kunnen dan de hoogte en bloei minder zijn. Licht en vocht gaan nauw samen. Bijvoorbeeld een vaste plant voor halfschaduw kan vaak prima meer zon verdragen als de grond maar vochtig genoeg is.
 
Vochtbehoefte: Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als de lichtbehoefte. Een iets andere situatie is niet direct fataal, maar is afhankelijk van andere factoren. Pas aangeplante planten moeten altijd voldoende water krijgen tot ze goed zijn aangeslagen.
 
Winterhardheid: De aangegeven temperatuur is de laagste die de plant kan verdragen. De genoemde zones zijn volgens de schaal van de Amerikaanse USDA (ministerie van landbouw). Kijken we naar Nederland, dan kan grofweg gezegd worden dat de laagste wintertemperatuur in de kustgebieden gemiddeld in zone 8 valt, en in het binnenland langs de oostgrens in zone 7.
Veel vaste planten kunnen flink wat vorst hebben als ze eenmaal goed geworteld zijn. Als een plant de winter niet doorkomt ligt dat niet altijd enkel aan de minimum temperatuur. Het heeft vaak ook te maken met een teveel aan vocht, en het afwisselend net boven en onder het vriespunt zijn van de temperatuur.

Afstand / Aantal: De onderlinge afstand of het aantal planten per m² geldt voor een aanplant waarbij na ongeveer 3 jaar de planten zijn volgroeid. Wilt u eerder een 'volwassen' resultaat, dan kunt u de afstand met 20% verkleinen of het aantal per m² met dat percentage verhogen. Er is uitgegaan van een gemiddelde grondsoort. Soms doen planten het op een bepaalde grondsoort extra goed of juist minder goed. Ook dat kunt u oplossen door minder of meer planten te nemen.
De aangegeven afstand geldt voor planten van dezelfde soort. Komen planten naast buurplanten te staan met een andere aanbevolen afstand, neem dan als afstand tussen deze beide soorten het gemiddelde. U wilt bijv. varens met een onderlinge afstand van 80 cm naast bodembedekkers planten met een onderlinge afstand van 30 cm. Neem dan als afstand tussen de varens en bodembedekkers het gemiddelde van 80 en 30 cm, dat is 55 cm.
 
Bijzonderheden: Soms is er specifieke informatie over een plant te geven, bijv. dat de plant tweejarig is of sterk woekert. Of dat het een gezaaide selectie is waar wisseling van kleur in kan zitten.

Bij veel planten krijgt u ook informatie over het geslacht of soort waartoe de plant behoort. Ook ziet u informatie over bijv. de standplaats en verzorging. Erg handig zijn de tips over plantencombinaties. De voorgestelde buurplanten staan mooi bij de gekozen plant en hebben ongeveer dezelfde standplaats nodig.
 
Potmaat: Vrijwel alle planten worden geleverd in zgn. P9 potjes. Dat is de meest gebruikte potmaat voor de verkoop van vaste planten. Deze potjes zijn 9 cm vierkant en hebben een inhoud van ongeveer 0,5 liter. Afhankelijk van de leeftijd van de plant, is de pot meer of minder vol gegroeid met wortels. Alle planten die geleverd worden hebben voldoende wortels om in uw tuin uit te groeien tot krachtige planten.
 
Levertijd: Normaal gesproken ligt de levertijd van de planten tussen de 3 en 5 werkdagen, met een maximum van 8 werkdagen. De levertijd gaat in op de eerstvolgende werkdag nadat u de bestelling heeft geplaatst. Rondom feestdagen en in de stille periodes kan de levertijd enkele dagen langer duren. 
Onze planten komen van 3 verschillende locaties. Tussen die locaties is er meestal 2 keer per week transport, zodat wij ook 2 keer per week de bestellingen kunnen verwerken. Tijdens de zomer- en winterperiode is er minder transport tussen de locaties. In die periode kan de levertijd daarom langer duren. Bovendien houden we elk jaar een zomer- en een winterstop. Dit wordt aangekondigd op de website. 
Het kan zijn dat een bepaalde soort net is uitverkocht op het moment dat u de bestelling plaatst. Uiteraard doen wij dan ons best om de plant alsnog voor u te vinden. Dat kan enkele dagen extra duren. Mocht dat niet lukken, dan nemen wij contact met u op over de verdere afhandeling.
Wilt u graag concrete informatie over de levertijd van uw bestelling, neemt u dan contact met ons op. 
 
Opmerkingen: Hier leest u eventueel specifieke informatie over de levering van de plant. Bijv. dat de plant te hoog is als hij in bloei staat en dan afgeknipt moet worden om te kunnen verzenden.

Foto's: Wij proberen om bij elke plant goede foto's te plaatsen van zowel de volledig plant als van enkele details. Er kunnen geen rechten aan de foto's ontleend worden. Helaas hebben wij nog niet van alle vaste planten goed beeldmateriaal. Dat geldt vooral voor soorten die nieuw op de markt zijn. Dit heeft onze permanente aandacht, omdat een foto vaak meer zegt dan een beschrijving.
Als u goede foto's van vaste planten heeft, dan zijn die van harte welkom en waarderen wij het bijzonder als die in de webwinkel gebruikt mogen worden. Op verzoek plaatsen wij een watermerk met uw naam op de foto's.

Prijzen: De prijs die u standaard ziet is de prijs per plant voor 1 t/m 3 stuks. Bestelt u meer dan 3 stuks van dezelfde plant, dan wordt de prijs automatisch aangepast volgens de tabel met staffelprijzen. Uw korting kan dan oplopen tot wel 25%. Het is dus interessant om meerdere planten van dezelfde soort te kopen. Bovendien komen veel vaste planten beter tot hun recht als ze in een groepje geplant worden.
Alle prijzen zijn inclusief BTW.
  
U ontvangt bij uw planten duidelijke etiketten met informatie!

 

© KwaliteitsPlanten.nl | Verrassend assortiment tuinplanten. Duizenden soorten vaste planten rechtstreeks van de kwekerij!


Omdat alle tuinwerkzaamheden op een lager pitje staan, hebben wij ons verzendschema aangepast. Voorlopig verzenden wij de bestellingen1 keer per week.
Allium - Sierui
Alle bestellingen die uiterlijk op woensdag besteld en betaald zijn, worden de dinsdag erop verzonden. 

Zodra uw planten zijn verzonden, ontvangt u een e-mail van ons.

Heeft u vragen over de levertijd, neemt u dan gerust contact met ons op via de e-mail of telefonisch: 0545 725000.