Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Welkom , login of registreer
   
Header


Slakken

Slakken hebben door hun slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden. Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten wel graag slakken. Zorg er dus voor dat u deze dieren in de tuin krijgt. Bijvoorbeeld door struiken en vogelhuisjes te plaatsen en takkenbossen neer te leggen waar egels, muizen en kevers onder kunnen wonen.

Slakken zijn ook te weren door rondom de gevoelige planten iets neer te leggen waar ze een hekel aan hebben, bijv. koffiedik, fijngemalen eierschalen, grof brekerszand, scherp grind of schelpen.

Is het toch nodig om de slakken te bestrijden, grijp dan niet pas in als de planten al flink zijn aangevreten maar begin vroeg in het voorjaar met het stooien van milieuvriendelijke slakkenkorrels van bijv. Ecostyle. Daarmee roeit u direct de eerste generatie slakken na de winter uit, waardoor nakomelingen uitblijven.

Een andere natuurvriendelijke methode is m.b.v. aaltjes, bijv. van Biocontrole. De aaltjes dringen in de slak en zorgen er voor dat de slak stopt met vreten en daardoor sterft.

Ook met biervallen zijn slakken te vangen. Graaf potjes van bijv. pindakaas of jam tot de rand in de grond en vul ze met een laagje bier. De slakken komen hier op af, drinken zich dronken en verdrinken vervolgens. Alcoholvrij bier werkt niet.

Loslopende kippen vangen veel slakken weg, maar door hun gewroet en gescharrel richten kippen soms ook schade aan de planten aan.

Slakken hebben een hekel aan koper omdat ze bij aanraking een stroomprikkel voelen. U kunt bijv. een afgestripte installatie-stroomdraad rondom slakgevoelige planten leggen. Kant en klare afschrikmiddelen van koper kunt u kopen bij o.a. Kopersporen en Huis & Comfort. Slakken zijn slim. Zorg er dus voor dat ze niet via een sluiproute de koperbarrière weten te ontwijken en alsnog uw planten aanvreten.

Verder worden er op internet gels en plastic vallen aangeboden. Zoek in een zoekmachine bijv. op 'slakken stoppen', en u krijgt allerlei adviezen en producten aangeboden.


Heeft u ook goede ervaringen met het bestrijden van slakken? Stel andere tuiniers daarvan op de hoogte door hieronder een reactie te schijven.

Wilt u blogs lezen over andere onderwerpen, klik dan hier.


 
  Harry     09-12-2015 16:48     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Frans Schoester -  14-03-2017

Ik heb een perfecte oplossing voor het slakkenprobleem. Kost 1 uurtje werk en een paar euro. Succes verzekerd, want ik pas het al jaren toe!


© KwaliteitsPlanten.nl | Verrassend assortiment tuinplanten. Duizenden soorten vaste planten rechtstreeks van de kwekerij!