Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Welkom , login of registreer
   
Header


SiergrassenPampasgras - Cortaderia selloana 'Evita'

In een border zijn siergrassen eigenlijk onmisbaar. Ze geven door hun karakteristieke vorm en bloei de border een natuurlijke uitstraling.
In de nazomer zijn het vooral de Miscanthus-soorten die prachtig bloeien. Maar er zijn ook veel soorten die je niet speciaal voor de bloei hoeft te planten. Neem Hakonechloa. Daar zitten soorten tussen met prachtig geel of groenwit blad dat in de herfst ook nog eens mooi verkleurt. Het grote voordeel van Hakonechloa is vooral dat je hem ook toe kunt passen op plekken met veel schaduw. Oersterk!

Sommige tuiniers vinden Miscanthus wat stijfjes. Daar staat tegenover dat ze fraai bloeien. Hou je toch van een wat lossere plant, kijk dan eens bij Molinia arundinacea met prachtige fonteinen van overhangende bloeiaren. En wat te denken van Stipa. Ook de Panicums hebben een losse uitstraling en het blad van deze soort kleurt vaak mooi in de herfst.

Het onderhoud aan grassen is minimaal. Van de soorten die in de winter afsterven in het voorjaar het dode materiaal afknippen. De soorten die wintergroen blijven (bijv. Carex), hoeven alleen maar een beetje gefatsoeneerd te worden in de lente.
Siergrassen hoeven geen of nauwelijks extra voeding in de tuin. Elke gewone tuingrond is goed.

Geen nadelen? Nou, er zijn enkele soorten die zich uit kunnen zaaien. Bij mij in de tuin zijn dat vooral de Deschampsia’s. Ook Eragrostis kan soms hinderlijk uitzaaien. Je kunt dat voorkomen door direct na de bloei de bloeiwijzen af te knippen.

In een border met een natuurlijke uitstraling kunnen siergrassen prachtig gecombineerd worden met bloeiende vaste planten als Phloxen, Monarda’s, Rudbeckia’s, Asters, Achillea’s en Echinacea’s. Veel pionierswerk over prairiebeplanting is gedaan door Lianne Pot. Zij is ook houdster van de Nederlandse Plantencollectie van Siergrassen. Klik hier om een kijkje op haar website te nemen.

Soms hoor je dat siergrassen saai zijn. Om het tegendeel te bewijzen heeft een klant van ons een gedeelte van zijn tuin beplant met alleen siergrassen. Om toch vlinders en andere insecten te trekken is de enige bloeiende plant die daar geduld wordt Verbena bonariensis. Die mag zich ook vrijelijk uitzaaien. Klik hier om enkele foto's te zien.

Klik op Siergrassen om de soorten te zien die momenteel leverbaar zijn.

Hieronder kunt u een reactie schijven. Bij voorbaat hartelijk bedankt !
Wilt u blogs lezen over andere onderwerpen, klik dan hier.


 
  Harry     01-10-2015 09:48     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.


© KwaliteitsPlanten.nl | Verrassend assortiment tuinplanten. Duizenden soorten vaste planten rechtstreeks van de kwekerij!


Omdat alle tuinwerkzaamheden op een lager pitje staan, hebben wij ons verzendschema aangepast. Voorlopig verzenden wij de bestellingen1 keer per week.
Allium - Sierui
Alle bestellingen die uiterlijk op woensdag besteld en betaald zijn, worden de dinsdag erop verzonden. 

Zodra uw planten zijn verzonden, ontvangt u een e-mail van ons.

Heeft u vragen over de levertijd, neemt u dan gerust contact met ons op via de e-mail of telefonisch: 0545 725000.