Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
 
   
Pulmonaria - Longkruid - Informatie


Pulmonaria - Longkruid

De Nederlandse naam voor Pulmonaria is Longkruid. Deze naam heeft het hoogstwaarschijnlijk te danken aan het gespikkelde blad en het feit dat de lichtgekleurde vlekken op het blad in feite luchtzakjes zijn, die de plant beschermen tegen teveel warmte door de zon.

Pulmonaria behoort tot het geslacht van de Boraginacea, de ruwbladigen. Je voelt het meteen als je het blad aanraakt.
 
Longkruid wordt gehouden voor zowel de vroege bloei in het voorjaar, als ook om de bladkleur en –tekening. De bloei van Pulmonaria is vaak variabel. De bloemen verkleuren van roze naar blauwviolet. Er zijn ook soorten met uitsluitend witte, rode of blauwe bloemen. Het blad kan effen groen of helemaal grijs zijn, maar veel soorten hebben groen blad met witte spikkels.
 
Longkruid is een bescheiden plant in de tuin. Ze groeien in elke vruchtbare bodem die goed water vast kan houden, zonder al te nat te worden. Pulmonaria wil graag beschermd worden tegen de felle zon. Zet ze daarom bij voorkeur in de (half)schaduw of aan de schaduwkant van een paar struiken. De soorten waarvan het blad grijs is, kunnen meer zon verdragen dan de soorten longkruid met overwegend groen blad. De grijze kunnen gemiddeld ook iets droger staan.
Longkruid is heel geschikt als onderbegroeiing in bostuinen. Als er nog geen blad aan de bomen zit komen de planten goed in bloei, terwijl het blad van de bomen later in het seizoen voor de nodige schaduw zorgt. Ook gedijt Pulmonaria goed in een humusrijke bodem van verteerd blad.
 
Pulmonaria is gemakkelijk in het onderhoud. Ze doen het helemaal goed als ze elk jaar een laagje compost krijgen.
Na een paar jaar kunnen er gaten in de pol vallen. Neem dan de pollen longkruid op en scheur ze in delen. Gooi de oude stukken weg en plant de nieuwe delen in grond waar wat compost aan toe is gevoegd. Dit kan in het voorjaar, maar beter in het najaar als de plant geen energie meer in de bloei hoeft te steken. Na het herplanten een tijdje regelmatig water geven, zodat de plant weer goed aanslaat.
Als longkruid zich niet goed thuis voelt op een bepaalde standplaats kan het voorkomen dat hij meeldauw krijgt. Rigoureus het blad terug snijden en daarna bijmesten helpt meestal goed.
Longkruid is goed winterhard, in het voorjaar het dode blad weghalen.
 
De verschillende soorten longkruid kruisen gemakkelijk. Als er verschillende soorten dicht bij elkaar in de tuin staan kan dit weleens lastig zijn, maar ook zorgen voor leuke nieuwe kleuren in blad en bloem.
 
Pulmonaria is goed te combineren met diverse andere vaste planten zoals kerstroos, hosta, salomonszegel, tuingeraniums en gebroken hartjes.
 
Longkruid bevat diverse medicinale toepassingen. Het is vochtafdrijvend, bedaart hoest en is slijmoplossend. Aftreksels van Pulmonaria werden ook gebruikt bij aambeien en winterhanden en -voeten.

Klik op Pulmonaria om te zien welke soorten momenteel leverbaar zijn.

Hieronder kunt u een reactie schijven. Bij voorbaat hartelijk bedankt !
Wilt u blogs lezen over andere onderwerpen, klik dan hier.


 
  Harry     21-03-2015 21:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.


© KwaliteitsPlanten.nl | Verrassend assortiment tuinplanten. Duizenden soorten vaste planten rechtstreeks van de kwekerij!