Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
Welkom , login of registreer
   
Header
Liriope - Leliegras - Informatie


Liriope - Leliegras

De Nederlandse naam voor Liriope is Leliegras, maar deze naam is nog niet echt ingeburgerd.

Liriope's hebben grasachtig groenblijvend blad. De bloemen lijken op de voorjaarsbloeiende blauwe druifjes, maar Leliegras bloeit in het najaar. Ze gaan daarmee vaak door tot de eerste vorst.

Er zijn ook Liriope's met bont blad of witte bloemen. Deze zijn over het algemeen iets minder sterk dan de soorten met blauwpaarse bloemen en effen groen blad.

Ze zijn door hun uiterlijk heel geschikt voor een moderne strakke tuin. Plant Leliegras eens in groepen van 7 tot 10 stuks. Als de planten rondom lichtgekleurd grind krijgen, dan komt het donkere blad mooi uit. Bovendien zijn ze op deze manier bijzonder onderhoudsarm.

Liriope's kunnen op bijna alle standplaatsen, maar in de volle schaduw bloeien ze minder goed. Het liefst staat Liriope in de halfschaduw op een lichtzure en humeuze grond. Ook droogte wordt vrij goed verdragen.

Enkele soorten Liriope groeien zodevormend, bijv. Liriope spicata en Liriope muscari 'Big Blue'. Van de eerste is de bloei wat minder mooi, maar deze soort is wel ideaal om grote vlakken mee te bedekken op moeilijke plaatsen, bijv. aan de voet van een boom. Van de polvormende soorten zijn de cultivars 'Moneymaker' en 'Ingwersen' het sterkst en meest betrouwbaar in bloei.

Het zijn sterke vaste planten, maar over de wintervastheid van Leliegras doen verschillende verhalen de ronde. Een beetje afdekken bij hele strenge vorst kan in ieder geval geen kwaad. Omdat Liriope groenblijvend is, kan het blad er na de winter niet zo fris meer uit zien. Knip het lelijke blad er gewoon af.
Ook al loopt de plant geen winterschade op, dan nog is het aan te raden om het blad om de paar jaar helemaal weg te knippen in het voorjaar, vlak voordat het jonge blad uit gaat lopen (dan wel even afdekken bij late nachtvorst). De plant zal na zo'n rigoureuze snoeibeurt weer prachtig fris uitlopen.

Soms komt het voor dat Leliegras slecht bloeit. Dat kan te maken hebben met een standplaats die niet ideaal is. Probeer ze dan eens op een andere plaats. Ook zijn er in de beginperiode dat Liriope's in de belangstelling kwamen, klonen vermeerderd die slecht bloeien. Door strenge selectie leveren wij alleen maar goedbloeiende soorten. Een andere oorzaak van slechte bloei bij Leliegras kan slakkenvraat zijn. In de zomer vreten slakken graag de nog nauwelijks zichtbare knoppen en stengels van de bloei. Zeker als de Liriope's in het verleden wel goed gebloeid hebben, kunt u hier de oorzaak zoeken. Strooi eventueel in de voorzomer en zomer eens wat milieuvriendelijke slakkenkorrels rond de planten.

Klik op Liriope om de soorten te zien die momenteel leverbaar zijn.

Hieronder kunt u een reactie schijven. Bij voorbaat hartelijk bedankt !
Wilt u blogs lezen over andere onderwerpen, klik dan hier.


 
  Harry     22-03-2015 19:51     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Harry -  22-03-2015

Veel vaste planten, ook Liriope's, willen op z'n tijd wat mest. De bodem raakt na een paar jaar uitgeput. Het beste is om ieder voorjaar een laagje compost rondom de planten te strooien. In de loop van het seizoen verdwijnt de compost helemaal in de grond, o.a. door wormen. Als de grond erg vast is, kunt u een handje helpen door de compost met een krabbertje in de grond te harken. Compost geeft voeding en activeert het bodemleven. Zo houdt u de planten gezond en sterk.

 Arno -  02-03-2015

wij hebben 3 prachtige planten liriopes,al vele jaren rijkelijke bloei, deze hebben wij nu voor het eerste jaar gesnoeid, weet iemand welke mest ik die kan geven , want na zoveel jaar is de grond waarschijnlijk een beetje uitgeput. alvast dank voor de reactie.


© KwaliteitsPlanten.nl | Verrassend assortiment tuinplanten. Duizenden soorten vaste planten rechtstreeks van de kwekerij!