nieuwsbrief kop


Juni 2016


Geachte lezer,

Fijn dat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrieven van KwalilteitsPlanten.nl.
Hierbij ontvangt u de voorzomer-nieuwsbrief van 2016. Wij hopen dat u deze met plezier leest.


DASLOOK

Het is een druk voorjaar geweest. We konden het af en toe amper aan om alle bestellingen op tijd de deur uit te krijgen.
Er zijn honderden soorten planten besteld, maar de echte topper was toch wel Daslook (Allium ursinum). Bijna dagelijks ontvingen wij daar orders voor. Geen wonder, want de plant kent veel mogelijkheden. Natuurlijk gewoon als plant in de tuin waar hij zorgt voor een mooi tapijt van witte bloemen in het voorjaar, maar Daslook heeft meer te bieden. De plant wordt al eeuwenlang zowel culinair als medicinaal gebruikt.
In de keuken kan het blad gesnipperd gebruikt worden in een salade, of bijv. samen met kaas op de boterham. Of wat dacht u van daslook-pesto of een broccoli-daslooksoep? Klik hier voor recepten. Aan Daslook worden ook diverse geneeskrachtige eigenschappen toegekend, bijv. tegen hart- en vaatziekten of bij een slechte spijsvertering. Meer informatie leest u hier.
Daslook staat het liefst op een plek in de (half)schaduw op een normaal vochtige grond. Vooral op een kalkrijke grond doet de plant het goed. Na de bloei krijgt Daslook zaadjes die op een goede standplaats voor een flinke vermeerdering van de plant zorgen. In de loop van de zomer gaat Daslook in rust. Het blad sterft af en er is bovengronds niets meer van de plant te zien. Zorg daarom voor buurplanten die het ontstane gat camoufleren.
De geur van Daslook is sterk. De plant is soms al van een afstandje te ruiken. Het schijnt dat de geur katten weert.
We hebben nog een kleine voorraad op de kwekerij. Om het voor u aantrekkelijk te maken om Daslook eens te proberen blijft deze plant nog even in de aanbieding, maar op is op! Belangstelling? Klik dan hier .


ASSORTIMENT

In de loop van het voorjaar raken er soorten uitverkocht. Dat is vervelend als u specifieke planten zoekt. Vaak is er met de zoekmogelijkheden in de webwinkel wel een goed alternatief te vinden. Gaat dat niet, omdat u bijvoorbeeld een groep planten in uw tuin wilt uitbreiden met dezelfde soort, neem dan contact met ons op. We kijken dan welke mogelijkheden er zijn. Het kan zijn dat er al nieuwe planten gestekt zijn op de kwekerij en dat die binnenkort vrijgegeven worden voor de verkoop.
Ons assortiment aan vaste planten blijft groeien. De afgelopen week zijn er weer enkele nieuwe soorten toegevoegd. Benieuwd? Klikt u hier maar eens. Daar ziet u ook een link staan naar de soorten die binnenkort in de webwinkel geplaatst worden.


AFKNIPPEN

De planten op de kwekerij zijn de laatste tijd flink gegroeid. Zoveel zelfs dat wij er soms niet aan ontkomen om ze terug te moeten knippen om ze in de doos te laten passen. Ook op de bedden van de kwekerij worden de planten volop gesnoeid. Als een plant tijdens de groei niet terug geknipt wordt, dan groeit er vaak maar een enkele hoofdstengel. Door deze hoofdstengel terug te knippen vormen zich meerdere zijscheuten. De snoei lijkt soms dramatisch omdat er bij bepaalde planten alleen nog maar kale stengels te zien zijn. Gelukkig lopen ze altijd snel weer uit en zorgen uiteindelijk voor een rijkere bloei.
Voor het verpakken maakt het veel uit of de stengels van de plant wel of niet buigzaam zijn. Sommige planten hebben zulke flexibele stengels dat ze rondgebogen nog goed in de doos passen. Anderen laten zich volstrekt niet buigen. Tot deze laatsten behoren bijv. Iris, Ridderspoor en Monnikskap. Snoei is dan helaas onvermijdelijk. De plant heeft onder deze snoei niet te lijden, maar het kan wel ten koste gaan van de bloei van dit jaar.
Ook veel soorten Montbretia (Crocosmia) hebben stugge stengels. Wilt u die in de tuin, wacht dan niet totdat u ze ergens anders ziet bloeien maar bestel ze nu alvast. Veel soorten kunnen nu nog ongesnoeid verzonden worden. U vindt ze hier.

 
UITPLANTEN

In de maand Juni kunt u zonder problemen planten in de tuin zetten. De grond is warm en de planten zullen snel aanslaan. Na het uitplanten flink water geven zodat de grond goed aansluit rondom de wortels van de plant. Een pas geplante plant hoeft niet elke dag water te krijgen. De plant moet gestimuleerd worden om zijn wortels dieper de grond in te laten groeien.
Geef wel water als we dagen achtereen droog weer hebben met hoge temperaturen.
Ontvangt u de planten terwijl het langdurig droog en warm weer is, plant dan bij voorkeur aan het eind van de dag. Druk de aarde rondom de plant goed aan. Zorg er voor dat de grond niet bol staat maar eerder iets hol. Daardoor voorkomt u dat het water bij de plant vandaan spoelt als u water geeft. Als u hier klikt leest u meer over  het uitplanten in de zomer.


AANBIEDINGEN

Uiteraard hebben wij ook weer interessante aanbiedingen. Het zijn stuk voor stuk planten die het goed doen in vrijwel elke tuin.
Klik op een afbeelding om naar de plant in de webwinkel te gaan. De stukprijzen die u bij de planten ziet gelden bij een afname van enkele stuks. Koopt u meer planten van dezelfde soort, dan profiteert u van een flinke staffelkorting.

Allium ursinum
Allium ursinum
€3,30
Brunnera macrophylla 'Sea Heart'
Brunnera macrophylla 'Sea Heart'
€5,65
Centaurea montana 'Jordy'
Centaurea montana 'Jordy'
€3,65
Polystichum setiferum 'Plumosum-densum'
Polystichum setiferum 'Plumosum-densum'
€3,50
Lavatera 'Bredon Springs'
Lavatera 'Bredon Springs'
€3,55
Geranium cantabrigiense 'Cambridge'
Geranium cantabrigiense 'Cambridge'
€3,10
Exclusief voor lezers van deze nieuwsbrief geven wij een korting van 30% op Pennisetum alopecuroides 'Hameln'.
Deze plant is het meest bekende en toegepaste Lampenpoetsersgras. Klik hier om naar de aanbieding te gaan en geniet in de nazomer van de schitterende pluimen. Omdat dit een exclusieve aanbieding is, staat deze plant niet in het overzicht met aanbiedingen op de webwinkel.
De aanbieding loopt t/m 19 juni a.s. en zolang de voorraad strekt!TOT SLOT

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief of heeft u vragen, opmerkingen of suggesties, geef het aan ons door en we zullen zeker reageren. U bereikt ons per e-mail (klik hier) of per telefoon: 06-15532854  /  0523-251953.
De volgende nieuwsbrief kunt u in de nazomer verwachten.
Wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrieven, dan vindt u onderaan een link.

Wij wensen u een fijne zomer en veel tuinplezier toe!

Vriendelijke groet,

Harry Boven
KwaliteitsPlanten.nl

Webwinkel
     -     Facebook

 
Alle bedragen zijn inclusief btw